Computer GK Quiz Questions and Answers for Exams

In this article, Are you finding the computer gk questions to learn for competitive exams? Here in this blog, I am sharing computer general knowledge quiz questions and answers for competitive exams.

Computer MCQ: Computer Questions and Answers

01. A ………. is an electronic device that process data, converting it into information.

  1. computer
  2. processor
  3. case
  4. stylus

Computer

02. ODBC stands for

  1. Object Database Connectivity.
  2. Oral Database Connectivity.
  3. Oracle Database Connectivity.
  4. Open Database Connectivity.

Open Database Connectivity.

03. Architecture of the database can be viewed as

  1. two levels.
  2. four levels.
  3. three levels.
  4. one level.

three levels.

04. A relation in this form is free of all modification anomalies.

  1. First normal form
  2. Second normal form
  3. Third normal form
  4. Domain/key normal form

Domain/key normal form

05. Which is the part of the computer system that one can physically touch?

  1. data
  2. operating systems
  3. hardware
  4. software

hardware

06. IC chips used in computers are usually made of:

  1. Lead
  2. Silicon
  3. Chromium
  4. Gold

Silicon

07. Which of the following is not an example of an Operating System?

  1. Windows 98
  2. BSD Unix
  3. Microsoft Office XP
  4. Red Hat Linux

Microsoft Office XP

08. One Gigabyte is approximately equal is:

  1. 1000,000 bytes
  2. 1000,000,000 bytes
  3. 1000,000,000,000 bytes
  4. None of these

1000,000,000 bytes

09. Compact discs, (according to the original CD specifications) hold how many minutes of music?

  1. 74 mins
  2. 90 mins
  3. 56 mins
  4. 60 mins

74 mins

10. Which of the following is not an input device?

  1. Mouse
  2. Light pen
  3. Keyboard
  4. VDU

VDU

Computer GK : Computer Questions and Answers

01. Which IT company’s nickname is ‘ The Big Blue

  • Ans : IBM

02. Generally, in any computer system, the DATE is entered in the form of?

  • Answer:- MM-DD-YY.

03. RESTORE command is used to?

  • Answer:- Restore files from disks made using the BACKUP command.

04. In MS-DOS you can use small or capital letter of combination of both to enter a command but internally MS-DOS work with?

  • Answer:- Capital letter.

05. The ALU and control unit of most of the microcomputers are combined and manufacture on a single silicon chip. What is it called?

  • Answer:- Microprocessor.

06. 1024 bytes equals?

  • Answer:- 1 KB.

07. While working with Ms-Dos which command transfers a specific file from one disk to another?

  • Answer:- Copy.

08. Which day is celebrated as world Computer Literacy Day?

Answer:- December 2

09. Personal computers can be connected together to form a?

Answer:- Network.

10. What is SQL?

Answer:- Structured Query Language

1 thought on “Computer GK Quiz Questions and Answers for Exams”

Leave a Comment